Kuchnia

kulinaria

Chleb bezglutenowy

Składniki:

1 szklanka pestek z słonecznika
pół szklanki pestek z dyni
pół szklanki nerkowców
pół szklanki siemienia lnianego
2 czubate łyżeczki nasion chia
łyżka syropu z agawy
1,5 szklanki płatków jaglanych (lub owsianych- wtedy jednak będzie to chleb z glutenem), można dodać np. garść żurawiny/jagód goji
3 łyżki masła klarowanego lub masła kokosowego
2 łyżeczki soli morskiej
350 ml wody

Wodę (lekko ciepłą), masło i syrop wymieszałam w garnuszku. Suche składniki wymieszałam w misce. Płynne dodałam do suchych i połączyłam. Odstawiłam na noc (koniecznie trzeba odstawić na co najmniej 2h).
Rano rozgrzałam piekarnik do 180 stopni i piekłam chleb przez 20/ 40minut na środkowej półce (piekarniki mogą się różnić, sprawdź podczas pieczenia czy jest już gotowy).
Chleb jest gotowy, gdy popukamy od spodu wydaje głuchy odgłos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation