Biżuteria

biżuteria

Turecka pasta z bakłażanów z kminem rzymskim i orzechami włoskimi
Składniki:

4 bakłażany
sok z 2 cytryn
2 ząbki czosnku posiekane (w oryginale są 4, ale dla mnie pasta i tak była bardzo czosnkowa)
200 ml jogurtu typu greckiego
3 łyżki oliwy
2 papryczki chilli, posiekane (lub tyle ile lubicie, pasta jest pikantna)
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
sól, pieprz
1/3 - 1/2 szklanki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i grubo posiekanych (dla mnie - więcej znaczy smaczniej)
1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanego
do podania:
ciepłe placki pita
gotową pastę można również posypać pokruszonym serem feta
Przygotowanie:
Bakłażany grillujemy lub pieczemy wybraną przez nas techniką (szczegóły w poście). Ja grillowałam bakłażany przez 20 minut na suchej patelni grillowej. Gotowe bakłażany są w środku bardzo miękkie, a na zewnątrz mocno przypieczone. Bakłażany przełóż na durszlak i poczekaj aż nieco ostygną.
Ostrożnie zdejmij z bakłażanów skórkę i odstaw na 10 minut do odcieknięcia. Usuń z bakłażanów nasiona, podobno nadają gorzki smak. Polej bakłażany sokiem z 1 cytryny, dzięki czemu nie ściemnieją.
Przełóż bakłażany do miski i zmiksuj blenderem lub rozgnieć drewnianą łyżką. Dodaj jogurt, oliwę, sok z 1 cytryny, czosnek, chilli, kmin rzymski, część natki i orzechów . Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Przełóż pastę na płaski półmisek i posyp resztą orzechów i natki. Pastę możesz spokojnie przechowywać 3-4 dni w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation