Kuchnia

Jedzonko

Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane to kolejna propozycja na prosty i pyszny obiad. Można do ich przygotowania wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego obiadu. Można podawać jako samodzielne danie np. z sosem pieczarkowym lub sosem z grzybów leśnych. Będą też świetnym dodatkiem do różnego rodzaju dań.

7 szt średniej wielkości kotlecików
500/600 gramów ugotowanych ziemniaków
1 jajko L
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 mała cebula
zielona pietruszka lub koperek
sól
pieprz
1 płaska łyżeczka majeranku
Bułka tarta do panierowania

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, jeżeli nie macie akurat takiej praski pod ręką można zetrzeć ziemniaki na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zrumienić na odrobinie masła, dodać do ziemniaków.
Zieleninę siekamy drobno dodajemy do masy ziemniaczanej wraz z przyprawami, mąką i jajkiem.
Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation