Kuchnia

Kanapki i smarowidła

Bruschetta z awokado i jajkiem w koszulce | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 PORCJE
2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, wiejskiego lub innego ulubionego np. DOMOWEGO)
1/2 ząbka czosnku
2 łyżeczki oliwy extra vergine
1 dojrzałe awokado
2 jajka
150 g pomidorków koktajlowych
sól, pieprz, płatki chili, bazylia, czerwona cebula
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Pieczywo opiec w tosterze lub na patelni grillowej. Natrzeć przepołowionym ząbkiem czosnku i skropić oliwą extra vergine.
Awokado umyć, przekroić, usunąć pestkę, miąższ rozgnieść na talerzu widelcem, doprawić solą i pieprzem.
W średnim garnku zagotować 3 szklanki wody z dodatkiem szczypty soli, zamieszać łyżką i zrobić wir wodny, w środek wbić jajko i gotować przez ok. 3-4 minuty aż białko będzie ścięte, ale żółtko jeszcze płynne. Wyłożyć łyżką cedzakową na talerz i powtórzyć z drugim jajkiem.
Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, doprawić solą, pieprzem, drobno posiekaną cebulą oraz bazylią, skropić oliwą. Ułożyć na talerzach, obok położyć grzanki posmarowane pastą awokado, na wierzchu położyć jajka, doprawić je solą, pieprzem oraz posypać płatkami chili.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation