Kuchnia

Dolce Vita

Babka makowa z białek z pomarańczami

składniki
Białka 1 szk
Cukier puder
Cukier waniliowy 2 łyżeczki
Cukier 3/4 szk
Masło 100 g
Mąka pszenna 1 szk
Pomarańcza 1 szt
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta
Sok z pomarańczy 5 łyżek
mak cały 1 szk
Sposób przygotowania
Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Do ubitych białek dodać mak,mąkę,proszek do pieczenia i rozpuszczone letnie masło. Wszystko razem zmiksować na wolnych obrotach. Formę keksówkę o wymiarach 30*10 cm wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną. Połowę masy wylać do foremki ułożyć plasterki pomarańczy i wylać resztę masy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 st , po 10 min zmniejszyć na 170 st i przykryć babkę papierem do pieczenia żeby za mocno się z góry nie spiekła. Piec 30 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem jeżeli jest jeszcze mokry to piec trochę dłużej. Lukier-z soku z pomarańczy i cukru pudru utrzeć lejący lukier i polukrować zimną babkę. Na górę zetrzeć skórkę z sparzonej pomarańczy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation