Kuchnia

Królowa w kuchni

Make Cooking Easier

szarlotka na kruchym spodzie z karmelem i bezą

Skład:

(forma o średnicy 23/26 cm)

(przepis na kruche ciasto):

180 g mąki pszennej

100 g masła

1 łyżka serka homogenizowanego lub kwaśnej śmietany

40 g cukru pudru

1 jajko

Farsz:

3 dużej jabłka

2-3 łyżki brązowego cukru

1 łyżka mielonego cynamonu + 1/2 mielonego kardamonu + 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Beza:

3 białka

120 g drobnego cukru (biały)

szczypta mąki ziemniaczanej

Słony karmel:

6-8 łyżek brązowego cukru

250 g serka mascarpone (może być więcej)

szczypta soli morskiej, gruboziarnistej



A oto jak to zrobić:

Aby przygotować kruchy spód: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Formę do ciasta natłuszczamy masłem, oprószamy mąką i wykładamy nią ciastem. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przekładamy do zamrażalnika na 10 minut. Schłodzone ciasto umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C i pieczemy przez 15-18 minut, aż spód zbrązowieje. Na ostudzony spód przekładamy podsmażone jabłka, słony karmel i nakładamy bezę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 150 stopniach C przez 25-30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce cukierniczej.
Aby przygotować farsz: jabłka obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, podsmażamy na rozgrzanej patelni z masłem i przyprawami, max. 8-10 minut.
Aby przygotować słony karmel: brązowy cukier rozpuszczamy na rozgrzanej patelni – czekamy aż masa stanie się płynna. Następnie, ostrożnie dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Zmniejszamy ogień i mieszamy do połączenia się składników. Uwaga: w trakcie mieszania mogą powstać grudki, to jest naturalne- powinny się rozpuścić, jeżeli nie to wyciągnijcie je. Ja na końcu lubię je ścierać na małej tarce i posypać wierzch mazurka. Finalnie masa powinna być jednolita i gładka. Na końcu dodajemy szczyptę soli morskiej.
Aby przygotować bezę: białka ubijamy mikserem na pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce (ważne), cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajemy skrobię i miksujemy.


Aby przygotować kruchy spód: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Formę do ciasta natłuszczamy masłem, oprószamy mąką i wykładamy nią ciastem. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przekładamy do zamrażalnika na 10 minut. Schłodzone ciasto umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C i pieczemy przez 15-18 minut, aż spód zbrązowieje.



Aby przygotować słony karmel: brązowy cukier rozpuszczamy na rozgrzanej patelni – czekamy aż masa stanie się płynna. Następnie, ostrożnie dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Zmniejszamy ogień i mieszamy do połączenia się składników.

Aby przygotować farsz: jabłka obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, podsmażamy na rozgrzanej patelni z masłem i przyprawami, max. 8-10 minut.



Na ostudzony spód przekładamy podsmażone jabłka, słony karmel i nakładamy bezę.



Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 150 stopniach C przez 25-30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce cukierniczej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation