Sport i fitness

FIT amu

6 białek jaj
300g cukru
100g suszonych daktyli
100g orzechów włoskich
250g serka mascarpone
300g śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej UHT)
150g kajmaku
szczypta soli (opcjonalnie)
cukier puder + gorzkie kakao do oprószenia bezy (opcjonalnie)

Białka (powinny być w temperaturze pokojowej) ubić na sztywno na najwyższych obrotach miksera (można dodać szczyptę soli, by łatwiej się je ubijało). Gdy białka będą już sztywne dodawać stopniowo cukier, dalej miksując (kilka minut – do czasu aż masa będzie biała i lśniąca, a także dość ‘sztywna’ – czyli po przeciągnięciu palcem powinien zostać trwały ślad, a po odwróceniu miski białka powinny się jej trzymać, a nie wypływać).
Daktyle i orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Połowę daktyli i orzechów wmieszać łyżką w ubitą masę z białek.
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
Na papierze do pieczenia narysować dwa kółka o średnicy ok. 22-23cm (można też upiec bezy prostokątne wedle uznania, byleby obie były równej wielkości), przełożyć na blachę i wypełnić oba koła masą bezową i wyrównać.
Gotową blachę wstawić do piekarnika, grzanie góra dół, i zmniejszyć temperaturę do 140 stopni. Piec bezy przez ok. 90 minut (bezy powinny się nieco zarumienić, a przy dotyku powinny być suche i chrupkie). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezy do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
W misce wymieszać ze sobą mascarpone i masę kajmakową.
Śmietankę kremówkę (najlepiej UHT) ubić na sztywno i dodać do masy z mascarpone i kajmaku, wymieszać. Dodać pozostałe posiekane orzechy i daktyle, ponownie wymieszać.
Na jeden blat wyłożyć wcześniej przygotowany krem i przykryć drugim blatem bezowym. Całość opcjonalnie oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z gorzkim kakao. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation