Kuchnia

KUCHNIA NA CODZIEŃ

Paluszki ziemniaczane z pieczarkami - Obżarciuch

Składniki:
1 i 1/2 kg ziemniaków
500 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
około 3 łyżki mąki pszennej
1 jajko
sól i pieprz

dodatkowo:
2 jajka
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Zimne przeciskamy przez praskę. W międzyczasie pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę drobno kroimy. Pieczarki i cebulę podsmażamy na maśle do odparowania wody oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ziemne ziemniaki mieszamy z podsmażonymi pieczarkami, mąką i jajkiem. Ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków.
Ciasto ziemniaczane dzielimy na części, na stolnicy oprószonej mąką formujemy w wałki i kroimy paluszki około 5 - 8 cm. Paluszki obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z każdej strony. Gotowe podajemy ze śmietaną, ulubionym sosem lub sałatką.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation