Kuchnia

PRZEPISY SŁODKIE

Ciasto cytrynek
IASTO CYTRYNEK:
blaszka 24x27cm
biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
3/4 szkl cukru

Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę. Następnie zmniejszamy obroty miksera na najniższe i dodajemy po jednym żółtku oraz wsypujemy cukier. Wyłączamy mikser. Obie mąki mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy masę szpatułką.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st.C. Ciasto przelewamy delikatnie do formy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pamiętajcie, aby przy pieczeniu biszkoptu nigdy nie wykładać boków formy, a jedynie dno.
Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 -40 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, wyjmujemy blaszkę i upuszczamy ją na podłogę z wysokości około 50 cm. Biszkopt wstawiamy z powrotem do wyłączonego piekarnika i pozostawiamy go tam jeszcze około 15 minut, a następnie przenosimy na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

poncz:

75ml czarnej posłodzonej herbaty z cytryną


Zupełnie zimne ciasto ponczujemy za pomocą pędzelka zimną herbatą z dodatkiem cytryny. Nie podaję tu celowo ilości cukru i cytryny, bo to sprawa dość indywidualna, ale ja zaparzyłam szklankę herbaty, którą posłodziłam łyżeczką cukru i dodałam do niej plasterek cytryny. Po ostudzeniu odlałam z tej szklanki 75ml i naponczowałam ciasto.

masa cytrynowa:
800 sera twarogowego mielonego
300 ml śmietany kremówki 36%
2 czubate łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 czubate łyżki żelatyny
ponadto:
2 galaretki cytrynowe
3 szkl wody

Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy dokładnie w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
Dwie łyżki żelatyny namaczamy w 3-4 łyżkach zimnej wody i po chwili rozpuszczamy ją dokładnie w kilku łyżkach gorącej wody. Gorącej wody powinno być jedynie tyle, aby napęczniała żelatyna nabrała konsystencji płynu i dokładnie się rozpuściła. Odstawiamy do ochłodzenia.
Do misy miksera wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Następnie dodajemy mielony twaróg, sok z cytryny i cukier puder oraz rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilę, aby składniki połączyły się na gładką masę.
Tak przygotowana masę dzielimy na dwie części i jedną połowę rozprowadzamy na naponczowanym biszkopcie. Wyrównujemy wierzch i tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki, żeby masa stężała. Ja wstawiam blaszkę na około 15 minut do zamrażarki, co znacznie skraca czas zastygania masy.
Drugą część masy pozostawiamy w cieple, od czasu do czasu ją mieszając, aby nie stężała za mocno.
Kiedy masa na schłodzonym cieście będzie w miarę stabilna, wylewamy na nią schłodzoną mocno galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu galaretki ciasto wyjmujemy, wykładamy na nie drugą część masy cytrynowej, wyrównujemy i wstawiamy z powrotem do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby ciasto całkowicie zastygło. Po zastygnięciu dekorujemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation