Kuchnia

JEDZONKO

Sałatka z tuńczyka - przepis ze Smaker.pl

Szybka do przygotowania i bardzo smaczna sałatka. Idealna na co dzień i od święta.
Składniki

Tuńczyk w sosie własnym lub w oleju 170 g (1 puszka)
Cebula 1 szt.
Ryż 100 g
Ser żółty 150 g (u mnie Gouda)
Kukurydza konserwowa 1/2 puszki
Jajo kurze 3 - 4 szt.
Majonez około 300 ml
Pieprz
Sól

1-2 os. 30 min łatwe tanie
Przygotowanie

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu), odcisnąć wodę i wystudzić.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Na dno salaterki wyłożyć ryż, wyrównać, na ryżu równo rozłożyć kukurydzę, a na niej rozsmarować 2 - 3 łyżki majonezu (nie więcej) i posypać szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.

Następnie wyłożyć warstwę tuńczyka (jeśli jest w kawałeczkach to rozdzielić na mniejsze cząstki), posypać równomiernie cebulą i serem, wyrównać. Na wierzchu rozsmarować 2 - 3 łyżki majonezu, posypać szczyptą soli i pieprzem, jeśli ser jest bardzo słony to soli na ser nie dawać.

Jako ostatnią warstwę wyłożyć równomiernie jajka.
Sałatkę dobrze jest wstawić choćby na 10 - 15 minut do lodówki, aby majonez połączył składniki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation