Kuchnia

sałatki

SAŁATKA PIECZARKOWA

Składniki:
800 g pieczarek
4 jajka
150 g sera żółtego w kostce
2 pęczki szczypiorku
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki musztardy
sok z cytryny
sól, pieprz


Wykonanie:

Pieczarki obieramy, myjemy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 20 minut i odcedzamy. Studzimy. Zimne pieczarki kroimy w drobną kostkę.
Jajka zalewamy zimną wodą, lekko solimy i zagotowujemy, a następnie gotujemy około 9- 10 minut. Wodę odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Studzimy. Następnie obieramy ze skorupki i drobno siekamy.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

Sos:
W kubku mieszamy majonez z jogurtem naturalnym. Dodajemy musztardę, odrobinę soku z cytryny i przyprawy - sól oraz pieprz. Mieszamy.

W misce mieszamy pokrojone pieczarki z jajkami, tartym serem żółtym i szczypiorkiem. Dodajemy sos i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Sałatka najlepsza jest następnego dnia, gdy składniki przejdą swoim smakiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation