Święta i uroczystości

Christmas Time

TORT PIERNIKOWY

Składniki
Biszkopt piernikowy

350 g mąki tortowej
330 g cukru trzcinowego (najlepiej muscovado)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika
1/2 łyżeczki soli
200 g zimnego masła
3 jajka (rozmiar L)
2 łyżki melasy lub miodu
1 łyżka startej skórki z pomarańczy, mandarynek lub klementynek
1 łyżka soku z pomarańczy, mandarynek lub klementynek
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 ml mleka
Do przełożenia

6-8 łyżek powideł śliwkowych
2-3 łyżki likieru Cointreau lub nalewki śliwkowej (opcjonalnie)
Krem

400 g śmietany 30% lub 36%
200 g cukru pudru
300 g serka śmietankowego typu cream cheese
1/2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka soku z pomarańczy, mandarynek lub klementynek

Przygotowanie:
Zacznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Wysmaruj blachę o średnicy 20 cm cienką warstwą masła i wyłóż ją papierem do pieczenia.
W misce wymieszaj dobrze mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną i sól. Dodaj zimne masło pocięte w kostkę i miksuj przez kilka minut, aż masa zrobi się sypka i konsystencją zacznie przypominać piasek.
Dodaj po jednym jajku, miksując dobrze po każdym dodaniu. Następnie dodaj kolejno melasę (lub miód), skórkę i sok z pomarańczy, wanilię i mleko. Miksuj do czasu, aż masa stanie się jednolita (może to potrwać kilka minut).
Wlej połowę masę do blachy i piecz przez około 40 minut. Biszkopt jest gotowy, jeśli na wbitym w niego drewnianym patyczku nie ma śladów mokrego ciasta. Po upieczeniu wyciągnij biszkopt z formy, przełóż go do góry nogami na kratkę do ostygnięcia, a następnie wyłóż blachę nowym papierem do pieczenia i upiecz drugą połowę masy.
Kiedy oba biszkopty dokładnie ostygną, zabież się za przygotowanie kremu. Ubij śmietanę z cukrem pudrem aż będzie prawie sztywna (jeśli ubijesz ją na sztywno już na tym etapie, prawdopodobnie „przebije się” po dodaniu reszty składników).
Do osobnej miski dodaj serek z cynamonem i ubijaj, aż masa stanie się lekka i puszysta. Dodaj sok z pomarańczy, a następnie ubitą śmietanę (najlepiej w kilku partiach) i miksuj krótko na niskich obrotach, tylko do połączenia składników.
Przetnij każdy biszkopt na 2 równe okręgi (wyrównaj też wierch biszkoptów jeśli utworzyły się na nim górki). W miseczce wymieszaj powidła i likier pomarańczowy, a następnie rozsmaruj cienką warstwę powstałego przełożenia na biszkopcie. Następnie wyłóż na niego kilka sporych łyżek kremu i wyrównaj powierzchnię. Na krem ułóż kolejny biszkopt, również wysmaruj go powidłami i kremem. Powtórz czynność z kolejnymi biszkoptami. Posmaruj kremem wierzch i boki tortu. Możesz przykryć kremem cały tort, lub pozostawić lekko prześwitujące biszkopty. Udekoruj tort piernikami, przyprawami, gałązkami świerku lub suszonymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation