Kuchnia

Boze Narodzenie

schab w galarecie

Składniki:

12 plastrów schabu peklowanego parzonego bez kości
2 marchewki gotowane z rosołu
natka pietruszki
3 jajka ugotowane na twardo
kilka sztuk zielonych oliwek z migdałami
500 ml rosołu lub bulionu drobiowo-wołowego
5 łyżeczek żelatyny
pieprz kolorowy do smaku

Schab peklowany parzony kroimy w ok. 2 cm plastry. Jajka ugotowane na twardo kroimy w ósemki. Śliwki suszone kroimy w paseczki. Ugotowane marchewki kroimy w plastry. Zielone oliwki kroimy na 3 części.
Żelatynę moczymy w kilku łyżkach zimnego rosołu. Rosół podgrzewamy, rozpuszczamy w nim napęczniałą żelatynę, zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie chcemy by w galarecie był tłuszcz, to najpierw z zimnego rosołu, który będziemy wykorzystywać do zalania galarety zbieramy zastygnięte oka tłuszczu, dopiero potem go podgrzewamy, aby żelatyna się w nim rozpuściła.
Głęboki półmisek płuczemy zimną wodą, układamy w nim ozdobnie plastry mięsa, marchewkę, listki natki pietruszki, ósemki jajek, paseczki śliwki i plasterki oliwek, doprawiamy pieprzem, zalewamy tężejącą galaretą. Do dekoracji możemy wykorzystać różne warzywa i dodatki. Odstawiamy półmisek do lodówki na kilka godzin. Ja zostawiłam na noc w lodówce.
Powyższy przepis na galaretę można wykorzystać do wszelakich gatunków mięs, czy też warzyw, które chcemy podać w galarecie. Schab w galarecie zawsze przybieram sporą ilością natki pietruszki i plasterkami gotowanej marchewki z rosołu. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation