Kuchnia

Boze Narodzenie

Pierniczki nadziewane
w polewie czekoladowej

Co zrobić, by pierniczki zmiękły?

Pierniczki by zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Wtedy będą rozpływały się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po 3 dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek lub z kromką chleba. Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców.

Składniki:

500 g miodu naturalnego np. akacjowego
1,5 szklanki cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
pół łyżeczki soli
60 - 80 g przyprawy korzennej do piernika*

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.

Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki, na balkon) na 5 - 6 tygodni.

Pierniczki piec na 5 - 7 dni przed świetami.

Ciasto wyjąć z lodówki.

Oderwać część ciasta i rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie na grubość 2 - 3 mm. Z ciasta wycinać wieksze koła i układać na blaszce.

Pierniczki nadziewane

Na środku każdego koła położyć łyżeczkę (ilość nadzienia w zależności od średnicy foremek) dowolnego nadzienia. Na nadzienie najlepsze są powidła śliwkowe, dżem truskawkowy, gęsta konfitura morelowa, twarda marmolada, marcepan. Unikamy rzadkich konfitur i dżemów.

Pierniczki nadziewane

Każdego pierniczka przykryć kolejnym wykrojonym kawałkiem ciasta.

Pierniczki nadziewane

Przyłożyć dowolny kształt foremki (mniejszej od koła) i wykrawać pierniczki.

Pierniczki nadziewane

Boki pierniczków delikatnie docisnąć, by się skleiły. Nie trzeba smarować brzegów roztrzepanym białkiem, lekkie dociśnięcie sprawia, że bez trudu się sklejają.

Pierniczki nadziewane

Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (czas może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości i grubości pierniczków). Wyjąć, wystudzić na kratce.

Polewa czekoladowa:

250 g gorzkiej czekolady
2 - 3 łyżki Planty lub masła

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z Plantą lub masłem. Wystudzone pierniczki zanurzać w polewie czekoladowej i odkładać na kratkę do zastygnięcia polewy.

Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak lekko podsypywać mąką).

* mniej, jeśli używacie domowej przyprawy korzennej (jest ona mocniejsza i bardziej aromatyczna)

Pierniczki nadziewane

Po nałożeniu na pierniczki warstwy czekoladowej postanowiłam udekorować je lekko w stylu shabby - chic.. na postarzały złoty kolor. Nic nie pasowałoby lepiej do tych czekoladowych serc..

Złoty barwnik w spray'u Wilton – sklep AleDobre.pl – to, co najlepsze w kuchni i na stole

Skorzystałam ze złotego barwnika w spray'u Wiltona. Lekki nacisk na rozpylacz i.. w zasadzie to wszystko, delikatna złota mgiełka pokrywa czekoladowe pierniczki. Szybko wysycha, łatwo dekoruje dużą ilość pierniczków. Wystarczy na udekorowanie wielu świątecznych ciast, babeczek (kremów), tortów, pierniczków.. Bardzo polecam!

Złoty spray kupisz na stronie AleDobre.pl.

Smacznego :-)

Oprócz pierniczków z przepisu na piernik staropolski polecam nadziewanie następujących pierniczków:
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation