Kuchnia

Przepisy

Sałatka wybuchowa z pieczoną piersią kurczaka, melonem i granatem

250 g piersi z kurczaka
1/2 łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka
1/2 melona miodowego
solidna garść roszponki (lub innych zielonych listków)
1 mały granat

winegret miodowo-mandarynkowy:
1/4 szklanki oleju z pestek winogron
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z mandarynek (może być też cytryna)
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
Pierś umyj, osusz i natrzyj przyprawą do kurczaka. Włóż do nagrzanego piekarnika na 30 minut (obróć po 15 minutach). Odstaw do przestygnięcia.
W tym czasie zajmij się pozostałymi składnikami sałatki. Liście roszponki umyj i osusz (najlepiej w wirówce do sałaty).
Melona obierz, wytnij gniazdo nasienne i pokrój na kostkę o boku 2x2 cm.
Granat obierz i wyjmij ziarnka.
Przygotuj winegret: do słoika lub zamykanego shakera do sosów włóż wszystkie składniki sosu. Zakręć pojemnik i potrząsaj aż powstanie jednolita emulsja.
Przestudzoną pierś kurczaka pokrój na kostkę podobnej wielkości jak melon - 2x2 cm.
Na talerzu ułóż roszponkę, polej lekko częścią winegretu. Ułóż na listkach melon i kurczaka, posyp pestkami granatu i polej resztą sosu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation