Inne

mariolka

Ciasto leśny mech z malinami

SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:

3 jajka, temp. pokojowa
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
250 g świeżego szpinaku lub mrożonego

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:

2 x galaretka malinowa
700 ml gorącej wody
400 g malin świeżych lub mrożonych

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

500 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 1/2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Szpinak miksujemy z odrobiną oleju na jednolitą masę (mrożony lekko odsączamy z nadmiaru wody). Mąkę przesiewamy z proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy olej oraz szpinak i miksujemy na niewielkich obrotach. Na koniec łączymy z przesianymi składnikami tylko do połączenia. Wylewamy do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do lekkiego zarumienienia i tzw. suchego patyczka. Studzimy i ścinamy wierzch ciasta.
Galaretki zalewamy gorąca wodą i zostawiamy do lekkiego stężenia. Następnie dodajemy maliny do galaretki, chwilkę mieszamy i wykładamy na ciasto szpinakowe. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy krem na galaretkę i oprószamy kawałeczkami ze ściętego wcześniej ciasta. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation