Kuchnia

Lekkostrawnie

Jak ugotować kaszę jaglaną? {3 przepisy na jaglankę na słodko}

Kasza jaglana, choć ma wartości odżywcze podobne do wartości innych kasz, wyróżnia się dużą ilością delikatniejszej skrobi, mniejszą ilością białka, jest zasadowa, bezglutenowa i lekkostrawna. Pozytywnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów, działa antywirusowo i leczniczo na stawy. Dzięki zawartości lecytyny sprzyja poprawie pamięci i koncentracji.
kasza-jaglana
Dorosłych przekona do jedzenia kaszy jaglanej jej pozytywny wpływ na cały organizm, zawartość witamin z grupy B i witaminy E oraz bezcenne składniki mineralne, szczególnie fosfor, żelazo i cynk. Z maluchami bywa trudniej. Jak przekonać do niej dzieci i co zrobić, żeby im rzeczywiście smakowała?
Gotowanie jest ważne
Przede wszystkim kaszę jaglaną trzeba właściwie ugotować – aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. W tym celu należy wysypać kaszę na sitko i przelać ją 2–3 razy gorącą przegotowaną wodą. Drugi sposób polega na uprażeniu kaszy jaglanej na suchej patelni do momentu, aż zaczniemy wyczuwać charakterystyczny zapach. Należy jednak uważać, żeby jej nie przypalić.
Kaszę gotujemy w zimnej wodzie w proporcji 1:2 – na szklankę kaszy niecałe 2 szklanki wody, wówczas kasza ugotuje się na sypko. Kaszę możemy podawać na wiele sposobów, ale słodka wersja jest zwykle najbardziej lubiana przez dzieci i warto przygotowywać ją ze świeżymi owocami sezonowymi, ale suszone również będą odpowiednie.


1. Kasza jaglana z truskawkami i kokosem
Ugotowaną na sypko kaszę serwujemy z pokrojonymi w czwórki truskawkami, polewamy sosem z agawy i posypujemy uprażonym na suchej patelni kokosem.


2. Kasza jaglana z gruszką
Do ugotowanej kaszy dodajemy prawie pół szklanki mleka owsianego albo kokosowego, dorzucamy 2 suszone morele (bezsiarkowe) i 2 suszone figi (bezsiarkowe) pokrojone w kosteczkę i krótko razem gotujemy ok. 2 min. Następnie dodajemy małą gruszkę (np. konferencję) startą na grubych oczkach i dorzucamy małą pomarańczę pokrojoną w małą kostkę. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na kuchence na chwilkę do przeniknięcia się smaków. Ozdabiamy listkiem mięty.


3. Kasza jaglana z mango
Do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy mus jabłkowy, który można przygotować z 1–2 jabłek uduszonych z miodem na patelni – gdy zmiękną, miksujemy je na mus. Jedno dojrzałe mango kroimy w kosteczkę i również miksujemy. Musy owocowe łączymy i polewamy kaszę, i dorzucamy uprażone na złoto płatki migdałów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation