Kuchnia
Boze Narodzenie
Kruche pierniczki
Składniki:
Ciasto piernikowe:
1 kg mąki pszennej 300 g masła lub margaryny 250 g cukru 250 g płynnego miodu 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki) 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 żółtka 4- 5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Lukier królewski:
1 białko ok. 150 g cukru pudru 6 kropli soku z cytryny
Dodatkowo:
landrynki do zrobienia witraży* (opcjonalnie) posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao przełożyć do garnka. Podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wmieszać do masy miodowej np. trzepaczką. Następnie wmieszać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać ok. 4- 5 łyżek śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto. Ciasto można rozwałkować od razu. (Można je również wstawić do lodówki i rozwałkować później). Rozwałkować na posypanym mąką blacie nie za cienko, na ok. 5- 7 mm. Z ciasta wykrawać foremkami dowolne kształty i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Chcąc zrobić witraże, należy wyciąć pierniczki z otworami w środku. (Otwór na witraż najlepiej wyciąć już na blasze). Do środka nałożyć pokruszone landrynki**. (Landrynki przełożyć do woreczka do mrożenia i potłuc wałkiem).
2
Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince, należy przed pieczeniem zrobić otworki wykałaczką. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (Szczególnie pierniczki z witrażami pozostawić do ostygnięcia na blasze, aby witraż zastygł lub po lekkim ostygnięciu zsunąć pierniczki razem z papierem na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Z podanego przepisu wychodzi 9 blach pierniczków). Przygotować lukier. Cukier puder przesiać. Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Miksować mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (nie ubijaków to piany), aby niepotrzebnie nie napowietrzać lukru. Lukier powinien być gładki i lśniący. (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka. Więcej informacji o lukrze czytaj tutaj: "Lukier królewski"). Pierniczki polukrować i ewentualnie ozdobić posypką cukrową. Przechowywać najlepiej w szczelnych, metalowych puszkach.
Uwagi:
*Mogą być również cukierki nimm2. Są miękkie w środku, ale to nie szkodzi.
** Jeśli wycięte w środku kształty nie mają wąskich szczelin np. forma serduszko, to można w środek włożyć po prostu całą landrynkę. U mnie przy serduszkach się to sprawdziło. Sprawdźcie na kilku pierniczkach, bo można zaoszczędzić czas.
Jeśli pierniczki będą pieczone za długo i ściemnieją, będą wtedy gorzkie.
Całkowity czas przygotowania:
ok. 3,5 god
MA==