Kuchnia

Śledzie

Śledzie w zalewie octowej

Wyobrażacie sobie Wigilię bez śledzi? My nie... W domu rodzinnym najczęściej na stole gościły śledzie w occie. Robił je zawsze tata i zawsze z ogromną ilością cebuli. Wszyscy zawsze ją wyjadali na początku. Była niezwykle smaczna – miękka i chrupiąca. Spróbujcie je zrobić, są niezwykle proste do przygotowaniu. A dzięki zalewie octowej można je przygotować wcześniej i przechowywać kilka dni w chłodnym miejscu.

SKŁADNIKI:
1/2 kg śledzi a la matjas
3 cebule
1 szklanka octu 10%
3 szklanki wody
2 listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
1 łyżka cukru lub więcej

PRZYGOTOWANIE:
Śledzie namocz, opłucz i odsącz. Pokrój w poprzek na 3 części.

Cebulę obierz i pokrój w okręgi.
W rondelku zagotuj ocet z wodą i przyprawami.

Pokrojoną cebulę wrzuć do drugiego rondelka z wodą i zagotuj.

Gotuj 1-2 minutę.
Cebula będzie wtedy miękka.
Można również gotować ją 1-2 minuty w zalewie.
Odstaw wszystko do ostygnięcia.

Gdy zalewa i cebula będą już zimne, zacznij układać śledzie w słoiku.

Układaj warstwami śledzie i cebulę. Na koniec zalej zimną zalewą.
Nie zalewaj śledzi ciepłą zalewą bo się rozpadną!
Odstaw do lodówki na 24 - 48 godzin.
Po tym czasie można już jeść.
Smacznego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation