Kuchnia

chlebek nasz powszedni

Pyszny, domowy chleb

Składniki:

500 g mąki pszennej (za jednym razem zmieszałam też mąkę pszenną z mąką żytnią w stosunku mniej więcej 3 do 1 i też wyszło super);
14 g drożdży suchych (dwie torebki po 7 g);
dwie łyżeczki cukru;
dwie płaskie łyżeczki soli;
4 łyżki otrębów owsianych (w oryginalnym przepisie są to płatki owsiane – mi wyszło super i z jednym i z drugim składnikiem);
400 ml (dwie szklanki) ciepłej wody;
opcjonalnie przyprawy do smaku – raz użyłam dwóch łyżek oregano, dwa razy zrobiłam chleb bez dodatków – z przyprawami radzę eksperymentować wedle własnego uznania;
nieco tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy.
Przygotowanie chleba:

Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok.
Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami.
Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.
Wyrośnięte ciasto mieszam jeszcze delikatnie i przekładam do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy.
Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiam na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation