Kuchnia

Ciastka

Ciasteczka Heidesand

Składniki na ok. 90 sztuk:

375g mąki pszennej
250g masła
130g cukru pudru
skórka starta z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

żółtko (może być również białko lub całe jajko, a w wersji bez jajek: woda)
cukier zwykły lub brązowy

Sposób przygotowania:

Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i chłodne masło (pokrojone na kawałki lub roztopione do lekkiego zbrązowienia) przełożyć do miski. Zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
Ciasto podzielić na 4 równe części i uformować 4 wałki o średnicy 3cm. Wałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na parę godzin.

2

Wałki posmarować rozkłóconym żółtkiem i obtoczyć w cukrze. Wałki kroić na plasterki o grubości ok. 8mm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą cztery blachy ciasteczek. Gdyby ciasto podczas krojenia trochę się kruszyło, można pozostawić je na blacie na chwilę, aby lekko się ociepliło i zmiękło. Będzie wówczas łatwiejsze w krojeniu).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 12 minut, na jasno złoty kolor, w temperaturze 180°C.
Ciasteczka przechowywane w puszcze utrzymują się ok. 3- 4 tygodni.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation