Kuchnia

DESERY PRZYSTAWKI CIASTA

Rose Cupcakes

składniki na babeczki (12 sztuk):

2 jajka
2 żółtka
75g cukru
1 łyżeczka wody różanej
135g białej czekolady
50g masła
30ml śmietanki kremówki (2 łyżki)
110g mąki pszennej
60g mąki migdałowej (migdałów zmielonych na proszek)
1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
75ml jogurtu naturalnego
3-4 łyżki konfitury różanej
składniki na krem:

150g serka mascarpone
100ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki konfitury różanej
kilka kropi wody różanej
nadzienie (do wyboru):

2 duże świeże figi, pokrojone w kostkę
2 garście malin, pokrojone w kostkę
12 łyżeczek dżemu malinowego
12 łyżeczek powideł śliwkowych
12 łyżeczek konfitury różanej
1-2 łyżeczki wody różanej
oraz:

12 płatków róży (do ozdoby)
Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Jajka, żółtka, cukier i wodę różaną ubić na gęstą, jasną pianę. Śmietankę podgrzać z masłem w garnuszku i ciepłą zalać czekoladę, wymieszać na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, migdały, proszek do pieczenia i sól. Do ubitych jajek wlewać czekoladę, mieszać na małych obrotach miksera. Następnie dodawać na zmianę suche składniki, konfiturę i jogurt. Gotowym ciastem napełnić papilotki. Piec 14-16 minut w 175st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Następnie wyciąć środki babeczek i napełnić je owocami skropionymi wodą różaną / powidłami śliwkowymi / dżemem malinowym wymieszanymi z wodą różaną lub konfiturą różaną.

Serek mascarpone ubić z kremówką. Dodać konfiturę oraz wodę różaną i jeszcze raz zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką 'gwiazdką' i ozdobić babeczki na kształt róży. Wierzch można udekorować płatkami róży.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation