Historia

zupy

Chłodnik z botwinki | Kwestia Smaku

1 litr bulionu jarzynowego
1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
sól, pieprz
400 ml kefiru
Do podania, np: ugotowane na twardo jajko, pokrojony ogórek i rzodkiewka + tymianek lub koperek

Botwinkę dokładnie opłukać, odciąć korzonki. Buraczki obrać i pokroić w małą kosteczkę. Łodyżki posiekać drobno, liście posiekać na około 2-3 mm kawałki. Jeśli botwinka ma dużo liści można nie dodawać wszystkich.
Zagotować bulion, dodać same pokrojone buraczki, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 - 7 minut, następnie dodać łodyżki i liście i gotować przez około 3 minuty.
Dodać sok z cytryny i ocet i gotować przez ok. 1 minutę, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Wywar ostudzić.
Do ostudzonego wywaru dodać kefir i wymieszać. Schłodzić. Podawać np. z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation