Kuchnia

Przepisy

Warzywne placuszki z krewetkami i sosem jogurtowym

300 g małej cukinii (bez nasion)
1 łyżeczka soli morskiej
1 szklanka zielonej fasolki, pokrojonej w plasterki*
200 g szparagów, pokrojonych w plasterki
3-4 zielone cebulki/dymki, pokrojone w plasterki
200 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych i posiekanych
3 jajka
3/4 szklanki mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1/4 szklanki mięty, posiekanej
skórka z 1 cytryny, drobno starta
sól i pieprz, do smaku
oliwa + masło, do smażenia

Cukinię zetrzyj, razem ze skórką, na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z solą, przełóż na sitko i zostaw na 20-30 minut. Po tym czasie dobrze odciśnij z soku (najefektywniej odciśnie się w kawałku gazy lub ściereczce).

Odciśniętą cukinię wymieszaj w misce z fasolką, szparagami, zieloną cebulką i krewetkami.

W osobnej misce ubij jajka i mąkę na gładkie ciasto. Do ciasta dodaj proszek do pieczenia, czosnek, miętę i skórkę cytrynową. Ciasto dodaj do warzyw, wymieszaj dobrze i dopraw solą i pieprzem.

Na sporej patelni rozgrzej mieszaninę oliwy z masłem - tłuszcz powinien tworzyć na patelni dość grubą warstwę. Smaż nieduże placuszki (z ok. 2 łyżek ciasta każdy) partiami, na małym ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony, dopóki się nie zrumienią i nie dosmażą w środku.

Jeśli chcesz podać wszystkie placki na raz, te już usmażone trzymaj w ciepłym piekarniku.

Z tej ilości ciasta wyszły mi 24 placuszki.

Podawaj z sosem jogurtowym.

* W oryginalnym przepisie był to drobny zielony groszek. Ponieważ miałam tylko duży (za duży do placków), wymieniłam go na pokrojoną fasolkę.

***
Sos jogurtowy

1 szklanka gęstego naturalnego jogurtu (np. greckiego)
skórka starta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny (lub do smaku)
1/2 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub starty na pastę
2 łyżki mięty, posiekanej

Wszystkie składniki sosu wymieszaj w miseczce. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation