Kuchnia

Przepisy

: Paella

Paella

Składniki na 4 porcje:

200g boczku
6 pałeczek z kurczaka
szklanka ryżu średnioziarnistego
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 papryki różnokolorowe
szklanka groszku mrożonego
700ml bulionu drobiowego
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, nitka szafranu

Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w paseczki. Boczek kroimy w słupki. Pałeczki oprószamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, obsmażamy na rumiano pałeczki kurczaka. Odkładamy je na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę z czosnkiem, gdy się zeszklą dodajemy ryż, szafran i chwilę smażymy. Następnie dodajemy paprykę, mieszamy i podsmażamy kilka minut. Na patelnię wlewamy bulion, do ryżu wkładamy również pałeczki i całość dusimy pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie. Potrawy nie mieszamy! Pod koniec dodajemy groszek, doprawiamy do smaku. Boczek podsmażamy na osobnej patelni bez tłuszczu. Posypujemy nim gotową potrawę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation