Kuchnia

Kulinaria

Sernik przekładany ciastem kruchym

Składniki:
Ciasto kruche:
25 dag mąki pszennej,
5 dag cukru pudru,
10 dag margaryny,
3-4 żółtka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa serowa:
1 kg sera (dwukrotnie zmielonego),
20 dag margaryny,
3 jaja,
1 budyń,
1 szklanka cukru pudru,
10-15 dag rodzynek.
Wykonanie:
Z podanych składników szybko zarobić ciasto kruche i upiec 3 placki.
Ser utrzeć z cukrem i jajami. W garnku rozpuścić margarynę i na gorący tłuszcz wyłożyć ser, ciągle mieszając. Do gorącego dodać suchy budyń i rodzynki - dalej mieszając. Gdy masa zacznie odchodzić od garnka - odstawić, podzielić na 3 części i gorącą przekładać ciasto wg kolejności: ciasto kruche - masa serowa - ciasto kruche - masa serowa - ciasto kruche - masa serowa.

Dodatek:
2-3 galaretki cytrynowe dowolne owoce (zgodnie z upodobaniem)
Galaretkę rozpuścić wg przepisu. Wierzch przybrać pokrojonymi owocami i zalać tężejącą galaretką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation