Kuchnia

Jedzonko

Sernik krówka z orzeszkami

Składniki na spód z ciastek owsianych:

ok. 210g ciasteczek owsianych z orzechami np. Bonitki
50g miękkiego masła

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu, minimum 3-krotnie mielonego (może być z wiaderka, ale gęsty! np. z Piątnicy)
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier wanilinowy – 16g
4/5 szklanki (200 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36%
50 g rozpuszczonego masła
1 budyń śmietankowy (lub 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)
5 jajek

*szklanka o pojemności 250 ml

Dodatkowo:

ok. 250g masy krówkowej (używam z Gostynia)
2 garści posiekanych orzeszków ziemnych – ok. 40g

sernik krówkowy

sernik krówka z orzeszkami

sernik z masą krówkową i orzeszkami

sernik świąteczny z masą krówkową
Przepis na sernik krówkowy:
Ciasteczkowy spód do sernika krówkowego – jak zrobić?

Ciastka owsiane dokładnie pokruszyć na piasek lub rozdrobnić je w blenderze. Połączyć z masłem i wyrobić na jednolitą masę.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masą z ciasteczek i masła wyłożyć spód blaszki, dokładnie wyrównując.
Wstawić blaszkę do lodówki na ok. 60 minut.

Sernik Krówka – masa serowa – jak zrobić?

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ważne jest również, by użyć dobrego jakościowo twarogu – jeśli używacie białego sera z wiaderka, to zwróćcie uwagę, by był odpowiednio gęsty, a nie rzadki. Ja najczęściej używam twarogu z wiaderka z Piątnicy.
Masło roztopić w garnuszku. Ostudzić.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować tylko do czasu połączenia się składników – zbyt długie miksowanie doprowadzi do niepotrzebnego napowietrzenia masy serowej, a napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Takiej sytuacji powinno się unikać, sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Piec w temperaturze 160 st.C przez około 60 – 70 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Następnie wyciągnąć go z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Gdy sernik będzie już całkiem zimny należy posmarować jego wierzch masą krówkową, a następnie posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Przykryć folią i wstawić do lodówki.
Sernik najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation