Kuchnia

wypieki

600 g mąki pszennej
1 szklanka mleka
20 g świeżych drożdży
1 całe jajko
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka wódki
3 łyżki oleju + ok. 1/2 l oleju do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:

Przygotowujemy rozczyn: drożdże zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy szczyptę cukru. Odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże zaczęły “pracować”.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostałe składniki: rozczyn z drożdży, mleko, jajko, żółtka, cukier, wódkę i 3 łyżki oleju. Dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie olej rozgrzewamy mocno w dużym garnku. Z ciasta formujemy nieduże kuleczki. Smażymy mini pączki, aż ich powierzchnia stanie się złota z każdej strony.
Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation