Kuchnia

chlebusie

CIASTO NA PIZZĘ
2 szklanki mąki pszennej,
15g drożdży,
ok. ¾ szklanki letniej wody,
3 łyżki oliwy,
1 płaska łyżeczka cukru,
spora szczypta soli,
szczypta suszonego oregano albo ziół prowansalskich

Drożdże wkruszyć do niedużego garnuszka, posypać cukrem, a po 1-2 minutach wymieszać z połową ciepłej wody i 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aż rozczyn podrośnie. Resztę mąki przesiać do miski, dodać podrośnięty rozczyn, sól, oliwę i resztę wody. Wymieszać wszystko razem i zagniatać ciasto przez kilkanaście minut, aż będzie gładkie i lśniące (w razie potrzeby można dodać więcej wody). Uformować kulę, miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe porcje. Każdą rozwałkować na okrąg, podsypując mąką. Na pizzy ułożyć ulubione dodatki. Piec w najwyższej możliwej temperaturze piekarnika (ważne!) przez kilkanaście minut, aż ciasto lekko się zarumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation