Kuchnia

torty

Pavlova idealna - bardzo łatwa! / Kulinaria - Wizaz.pl

Składniki:

beza
białko z jajka [150 ml] (ok 4-5 białek)
cukier puder [1 szklanka] (można zastąpić bardzo drobnym cukrem)
mąka ziemniaczana [2 łyżeczki]
ocet jabłkowy [2 łyżeczki] (może być też winny)
Krem z mascarpone
śmietana kremówka [200 g] (małe opakowanie)
cukier [2 łyżeczki]
ser mascarpone [250 g]
Dekoracja
owoce sezonowe (świeże, najlepiej kwaskowe)


Przygotowanie:

Przepis na tę bezę jest naprawdę idealny. Do tej pory zawsze coś nie wychodziło.

A ta beza jest niemal idealnie biała, krucha z zewnątrz i delikatnie piankowa wewnątrz.


BEZA:
* Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Góra i dół bez termoobiegu.
* Używamy około 150-160 ml białek. Najlepiej jest faktycznie to odmierzyć, bo od proporcji zależy czy beza wyjdzie.
Ubijamy je na naprawdę sztywną pianę, ale uważamy też, żeby nie ubijać za długo. Po odwróceniu naczynia piana ma pozostać nieruchomo na swoim miejscu.
* Teraz ważna rzecz - cukier. Naprawdę polecam użyć cukier puder lub bardzo drobniutki cukier do wypieków. W obu przypadkach dodajemy szklankę (ok 220g).
Cukier dodajemy BARDZO POWOLI, malutkimi partiami. Po dodaniu każdej partii dokładnie miksujemy na wysokich obrotach. W ten sposób uzyskamy lśniącą, białą i wciąż bardzo sztywną pianę.
* Po dodaniu całego cukru dodajemy dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej i dwie łyżeczki octu winnego/jabłkowego.
Teraz już NIE MIKSUJEMY!. Mieszamy delikatnie łyżką.
* Obniżamy temperaturę w piekarniku do 120 stopni.
* Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia lub folię aluminiową. Szybko wykładamy pianę i formujemy ją w okrągły tort z lekkim zagłębieniem wewnątrz. Jeśli piana będzie przygotowana odpowiednio - będzie sztywna i będzie łatwo się formować.
* Wkładamy bezę do piekarnika i pieczemy przez 1 godz. 20 min.
* Po zakończeniu pieczenia nie wyjmujemy bezy z piekarnika! Najlepiej zostawić ją w wyłączonym piekarniku na noc, a co najmniej do całkowitego wystygnięcia piekarnika.


KREM:
* Kremówkę ubijamy z cukrem na bitą śmietanę
* Stopniowo, powoli dodajemy mascarpone i mieszamy razem z bitą śmietaną

DEKORACJA:
Po wyjęciu Pavlovej z piekarnika - dekorujmy :)
Na środek wykładamy nasz krem - na pewno będzie za ciężki, a beza wewnątrz się załamie. Nie przejmujemy się i wypełniamy załamanie kremem. Dekorujemy owocami.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation