Kuchnia

Przepisy

Boczek suszony domowym sposobem.

Składniki:

kawałek świeżego boczku ( tak do 1 kg )
4-5 łyżek soli gruboziarnistej morskiej najlepiej
łyżeczka pieprzu
łyżeczka oregano
łyżeczka brązowego cukru
łyżeczka tymianku
szczypta ostrej papryki
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku

Przepis na boczek suszony:

Teoretycznie czas wykonania to 15 dni: 5 dni w soli w lodówce, 7 dni na karniszu i jeszcze 2 dni w lodówce. Sądzę jednak, że jeżeli chcecie zdążyć na święta to też się może udać: 4 dni w soli, 6 na karniszu i można jeść.

A teraz krok po kroku. Boczek żeby był ładny trzeba go trochę podrównać, odciąć jakieś nierówności, wiszące kawałki etc. Wycieramy go do sucha ręcznikiem papierowym. Do blaszki ( większej od naszego boczku ) wsypujemy na dno 2 łyżki soli, na nią kładziemy boczek a wierzch posypujemy kolejną łyżką soli. Rozcieramy równomiernie i odstawiamy blaszkę do lodówki. Boczek będzie oddawał swoją wodę, wiec dobrze jest aby blacha leżała w lekkim nachyleniu. Wtedy woda spływa na brzeg blaszki. tak czy owak 2x dziennie boczek trzeba odwrócić na drugą stronę a wodę odlać i za każdym razem lekko dosypać szczyptę soli na wierzch.

Po 5 dniach boczek wyjmujemy z lodówki. W moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy i cukier i czosnek i nacieramy tą papką równomiernie mięso. Przez taki gotowy płat boczku przewlekamy sznurek i wieszamy w kuchni na karniszu. Niech sobie tak wisi tydzień.

Po tym czasie odcinamy sznurek, boczek ususzony domowym sposobem przekładamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki na 2 dni i stopniowo wyjadamy krojąc na bardzo cienkie kawałki. Możemy też odciąć skórę od spodu bo będzie twarda i ciężko w krojeniu i spożywaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation