Kuchnia

Przepisy

Ciasto Napoleon

Składniki
CIASTO:
0,5 kostki margaryny
3 łyżki cukru pudru
5 łyżek śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
mąki-ile ciasto pochłonie-ok.0,5 kg
MASA:
1 margaryna
1/2 szkl cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
2 łyżki mąki
1 l mleka
1 paczka herbatników

CIASTO:

z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 15 min do lodówki,po wyjęciu z lodówki dzielimy na 3 rowne czesci i pieczemy. ciasto nalezy bardzo dokładnie i cieniutko rozwałkować na wysmarowanej tłuszczem blaszce.Piec(160stopni) każde po ok 25 min-aż sie zrumieni.

MASA:

Większą część mleka zagotować, dodać mararynę i cukier.Budyń i mąkę wymieszać z resztą mleka i wlać na gotujące sie mleko.

Herbatniki pokruszyć.

przeklada ciasto wg schematu:

CIASTO-MASA-CIASTO-MASA-CIASTO-MASA-POKRUSZONE HERBATNIKI.

Ciasto musi poleżeć jeden dzień aby stało się mieciutkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation