Kuchnia

słodko

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzechami

Składniki:

150 g dobrej gorzkiej czekolady
1 szklanki mąki
½ łyżeczki sody
½ proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 szklanka płatków owsianych
½ szklanki posiekanych orzechów laskowych
1/3 szklanki masła w pokojowej temperaturze
½ szklanki brązowego cukru
1 duże jajko
gruby brązowy cukier do posypania – opcjonalnie


Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzechami, które wcale miały nimi nie być


Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 175oC.
Posiekaj czekoladę na duże kawałki, nie za drobno. Przesiej do miski mąkę, sodę i proszek do pieczenia, dodaj sól, płatki owsiane i wymieszaj. Dosyp czekoladę i orzechy.
„Napowietrz” masło. Włóż do miski miękkie, mikserem ucieraj je dopóki trochę nie zbieleje i zrobi się puszyste. Dosypuj powoli cukier i miksuj dalej, aż większość kryształków cukru się rozpuści. Wbij jajko i dobrze utrzyj mikserem.
Do mokrej masy dosyp wszystkie suche składniki i wymieszaj ręką albo łopatką. Jeśli masa będzie za sucha, możesz dolać trochę mleka albo roztopionego masła.
Nakładaj ciapki ciasta małą łyżeczką na blachę, w kilkucentymetrowych odstępach, bo ciastka się rozszerzą. Jeśli chcesz, posyp po wierzchu grubym , brązowym cukrem.
Piecz ok. 7-8 minut, do zrumienienia po bokach. Wyjmij i wystudź.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation