Kuchnia

keto

Cukinia smażona z serem i czosnkiem. Makaron z cukinii na szybki obiad lub kolację

http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/06/cukinia-smazona-z-serem-i-czosnkiem.html

składniki ( na dwie porcje) :
- młoda cukinia ( lub dwie) z miękka skórką
- dwa, trzy ząbki czosnku
- mała papryczka chili lub pół ( ja pomijam)
- ok. 10 dag mozzarelli pokrojonej w kostkę
- łyżka siekanej natki pietruszki
- kilka pomidorków koktailowych (niekoniecznie)
- łyżka, dwie startego parmezanu lub innego, ulubionego, twardego sera ( bursztyn, dziugas, grana padano itp)
- dwie łyżki ziaren słonecznika
- dwie łyżki oliwy i dwie łyżeczki masła do smażenia

Słonecznik podprażyć krótko ( przez minutę, dwie) na suchej patelni by stał się bardziej chrupki, przełożyć na talerzyk. Cukinię pokroić w długie, cienkie paski. Najlepiej robić to nożykiem do warzyw, tak, jak obiera się je ze skórki. Środkową część z nasionami wyrzucić. Na dużej patelni rozgrzać maslo i oliwę, wrzucić pokrojoną drobno papryczkę chili. Po minucie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory i od razu cukinię. Wszystko lekko osolić i wymieszać, smażąc chwilę. Dodać mozarellę i przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum. Po minucie ser powinien się lekko rozpuścić.Cukinia błyskawicznie mięknie, należy ją smażyć krótko. Wszystko posypać natką pietruszki, startym parmezanem i nasionami słonecznika.

- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/06/cukinia-smazona-z-serem-i-czosnkiem.html#sthash.kY7BSwu5.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation