Kuchnia

przekąski

GRILLOWANE KREWETKI W GLAZURZE MIODOWO-PIWNEJ
(4 porcje)

Składniki:

½ szklanki piwa Tyskie
½ szklanki miodu
¼ szklanki dobrej jakości octu balsamicznego
1/2 łyżeczki pikantnego sosu chili (np. tabasco)
½ łyżeczki czosnku granulowanego
400 g surowych krewetek (im większe tym lepsze), oczyszczonych ze skorupek i z usuniętym ciemnym jelitem
sól
Przygotowanie:

W średnim rondelku wymieszaj piwo, miód, ocet, sos chilli i czosnek. Ustaw go na dużym ogniu i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż glazura lekko zgęstnieje, przez około 8-10 minut. Odstaw do lekkiego ostygnięcia, to zgęstnieje jeszcze bardziej.
Rozgrzej grilla (może być klasyczny lub elektryczny), nadziej krewetki na odmoczone wcześniej drewniane patyczki do szaszłyków, posól i solidnie wysmaruj je przygotowaną glazurą.
Ułóż szaszłyki na grillu i grilluj aż glazura delikatnie się skarmelizuje, a krewetki staną się różowe, około 2 minuty z każdej strony. Podawaj z piwkiem Tyskie.

Źródło: https://karmelowy.pl/grillowane-krewetki-w-glazurze-miodowo-piwnej-grilled-shrimp-with-honey-beer-glaze/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation