Kuchnia

ZUPY

Zupa cebulowa po parysku.

Cebula 6 sztuk
800 ml bulionu, czyli standardowy niedzielny rosołek (mięso na zupę, marchewka, pietruszka, por, seler, kapusta włoska)
Ciałe wino wytrawne ½ szklanki lub 2 łyżki koniaku
Masło 2 łyżki
Tymianek 1 łyżka
Bagietka
Żółty ser
Sól, pieprz, wegeta

Ugotować rosół.
Cebule pokroić w kostkę i dusić na maśle pół godziny co chwilę mieszając by się nie przypaliła. Dolać wino lub koniak i gotować tak by wyparowało. Przyprawić tymiankiem. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu 20 min. Zmiksować wszystko blenderem.
Piekarnik rozgrzać i wrzucić na minutę pokrojoną bagietkę.
Zupę przelać do żaroodpornego naczynia. Przypieczone bagietki wkładamy do zupy i nakładamy ser żółty. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Wkładamy całość ponownie na 1 minutę do piekarnika, tak by ser się rozpuścił.
Podajemy natychmiast.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation