Biżuteria

biżuteria

TAJSKI MAKARON Z KURCZAKIEM
(4-6 porcji)

Składniki:

450 g piersi z kurczaka, pokrojonych w cienkie paski
1 łyżka oleju roślinnego
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
350 g makaronu typu spaghetti
1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
1 marchewka, starta na tarce
2 dymki, posiekane
3 łyżki posiekanych liści kolendry (plus ekstra do podania)
1/4 szklanki uprażonych na suchej patelni orzeszków ziemnych, posiekanych
Składniki na sos:

1/4 szklanki masła orzechowego
1/4 szklanki gorącej wody
3 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki brązowego cukru
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżka imbiru, startego
1-3 łyżeczki pikantnego sosu chilli (srirarcha, tabasco …)
sok z 1/2 limonki lub cytryny
Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki sosu w miseczce i dokładnie wymieszaj.
Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź (zachowaj 1 szklankę wody z gotowania).
W międzyczasie rozgrzej na dużej patelni na średnim ogniu olej, włóż kurczaka i podsmaż do zarumienienia. Dodaj paprykę, marchewkę, kolendrę i czosnek i podsmaż, mieszając, przez 5 minut, aż papryka lekko zmięknie.
Wmieszaj sos, makaron, dymkę i orzeszki ziemne i podgrzewaj przez następne 2-3 minuty, aż całość się podgrzeje. Dodaj wody z gotowania makaronu jeżeli całość będzie zbyt sucha.
Posyp kolendrą i prażonymi orzeszkami ziemnymi i podawaj.

Źródło: https://karmelowy.pl/tajski-makaron-kurczakiem-thai-noodles-with-chicken/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation