Biżuteria

biżuteria

lody ananasowe

Składniki na ponad 1,5 litra lodów:

1 szklanka mleka
1,5 szklanki śmietany kremówki
3 żółtka
pół szklanki cukru
1 puszka ananasów w syropie (ok. 600 g)
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny

Puszkę z ananasem otworzyć, przelać zawartość do miseczki (owoce razem z syropem), dodać sok z cytryny, zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree.

Żółtka i cukier utrzeć na jasną i puszystą masę, pod koniec ucierania dodając pół szklanki mleka.

Pozostałe mleko i kremówkę umieścić w garnuszku, lekko podgrzać. Dodać masę żółtkową, wymieszać i cały czas podgrzewać, do zgęstnienia i prawie do momentu zagotowania. Uwaga: nie można doprowadzić do wrzenia! (masa od razu się zwarzy). Natychmiast ściągnąć z palnika, dodać puree z ananasów, wymieszać. Wystudzić i schłodzić do temperatury lodówkowej (najlepiej przez całą noc).

Mieszankę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.

Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzoną mieszankę z lodówki zmiksować, by lody się napuszyły, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia kilka razy zmiksować, by lody były puszyste i by nie wytworzyły się kryształki lodu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation