Inne

styl

Przepis: Syrop z mniszka - bez gotowania, bez cukru - Proste Przepisy
Jesteś tutaj: Przepisy kulinarne Przetwory Syrop z mniszka - bez gotowania, bez cukru
Wszystkie przepisy
Przepisy na ciasta
Przepisy z szuflady
Nika Nika, Gotuj zdrowo!Guten Appetit10-05-2017Drukuj
kategorie: Przetwory | ponad 1h | Samo zdrowie | Pyszne chwasty

b.d. 10
dni
b.d.
Syrop z mniszka
Składniki:

kwiaty mniszka 750 g
ksylitol b.d.
Pokaż miary kuchenne

Syrop z mniszka - bez gotowania, bez cukru
Zdjęcie - Syrop z mniszka - bez gotowania, bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Maj to najlepsza pora na zebranie kwiatów mniszka lekarskiego. Właśnie w maju mają najintensywniejszy kolor, a płatki najwięcej smaku, aromatu i prozdrowotnych właściwości.
Należy pamiętać, aby kwiaty zbierać tylko z łąk i traw niepryskanych chemią i nieskażonych spalinami samochodowymi.
Mniszek to prawdziwe bogactwo witamin, soli mineralnych oraz innych składników, takich jak: garbniki, inulina, flawonaidy, krzem, magnez, czy potas.
Mniszek jest wszechobecny, traktowany jak uciążliwy chwast, a to roślina o wszechstronnych właściwościach leczniczych i warto to wykorzystać. Działanie lecznicze ma cała roślina, kwiaty, liście i korzenie. Skupię się tylko na kwiatach, bo właśnie z ich płatków powstanie pyszny syrop.

Wartości zdrowotne kwiatów mniszka lekarskiego:
rewelacyjny środek na wiosenne oczyszczenie organizmu
mniszek powinien znaleźć się w diecie osób zmagajacych się z chorobami układu pokarmowego. Działanie mniszka stymuluje wydzielanie większej ilości żółci, co pomaga zwłaszcza w chorobach woreczka żółciowego i wątroby
pomaga zgubić zbędne kilogramy osobom będącym na diecie ponieważ wzmaga produkcję soków trawiennych i nie dopuszcza do powstawania zaparć i zalegania treści pokarmowych w jelitach i żołądku
wpływa na ilość produkcji moczu, nie powodując jednak wypłukiwania potasu
zalecany podczas leczenia anemii
spora ilość witaminy C wpływa na podniesienie odporności
leczy nieżyty gardła, krtani i jamu ustnej
Przygotowanie syropu z kwiatów mniszka lekarskiego:
Szanuję tradycję, ale znany wszystkim przepis na syrop z mniszka lekarskiego przygotowany na bazie kilograma cukru i poddany kilkugodzinnej obróbce termicznej jest już chyba dzisiaj nieaktualny. Wszechobecny cukier, bo nawet w butelce ketchupu jest go prawie szklanka, a co drugi człowiek choruje na cukrzycę lub jest nią zagrożony to jakieś nieporozumienie. Bo jak taka miktsura może być lekarstwem??? Dodatkowo wysoka temperatura nie sprzyja zachowaniu leczniczych, substancji czynnych.
Ciekawy przepis na syrop z mniszka lekarskiego podaje prof. Ożarowski. Na tym przepisie się właśnie się wzorowałam, tylko cukier podmieniłam ksylitololem i nie dodałam zalecanego spirytusu, ponieważ ksylitol ma już właściwości antybakteryjne i konserwujące. Można go przechowywać nieco krócej niż wygotowany ulepek, ale to jedyna jego wada. Jeśli zależy Ci na właściwościach leczniczych i nie chcesz wprowadzać do organizmu niepotrzebnego cukru - ten p r z e p i s jest dla Ciebie.
Zdjęcie - Syrop z mniszka - bez gotowania, bez cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki odmierzamy na "oko": moja porcja to około 150 kwiatów mniszka ksylitol 1 wyparzony słoiczek
Wykonanie:
zebrać kwiaty. Rozsypać luźno np. na papierze, by dać szansę żyjątkom opuścić kwiaty
kwiatek po kwiatku oskubać z płatków
układać w słoiku 2 cm warstwę płatków i przesypywać warstwą ksylitolu. Lekko ugniatać. Wierzchnią warstwę powinien stanowić ksylitol
słoik odstawić na parapet w słoneczne miejsce, by ksylitol rozpuścił się. Potrząsać słoikiem, by płatki równomiernie się macerowały
po 7-10 dniach, gdy cały ksylitol się rozpuści syrop gotowy jest do uzytku. Przechowywać w lodówce do kilku miesięcy
zażywa się całość - syrop razem z płatkami, po 1 łyżeczce 1x dziennie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation