Kuchnia

Kulinaria

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i fetą - Fotokulinarnie. Słodko-słony blog kulinarny.

4 okrągłe cukinie
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
2 średnie pomidory
1 łyżka koncentratu 30% lub pasty pomidorowej
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki tymianku, świeżego lub suszonego
100 g kaszy jaglanej
50 g sera feta
DO POSMAROWANIA CUKINII
trochę oliwy

kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, a następnie ugotować w osolonej wodzie przez 15 min. i przecedzić
w międzyczasie umyć cukinie, odkroić wierzch, tak by otrzymać “czapeczkę”, następnie wydrążyć środek za pomocą łyżki – jak najgłębiej, ale do momentu by ścianki pozostały sztywne i “pewne”, tj. na grubości ok. 1,5 cm
wydrążone cukinie lekko posmarować z zewnątrz i wewnątrz oliwą
wydrążony miąższ przesiekać nożem na małe kawałki
cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, a pomidory obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę
na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, po chwili dodając czosnek. Następnie dodać miąższ z cukinii i przesmażać, aż woda odparuje. Dodać pomidory oraz koncentrat i również odparować większość wody, by farsz był w miarę gęsty
farsz doprawić pieprzem, solą i tymiankiem. Następnie dodać kaszę jaglaną i wymieszać
na końcu dodać rozkruszony w dłoniach ser feta i wmieszać go do farszu, by częściowo się rozpuścił, a częściowo zostały kawałki
farsz nałożyć do cukinii, tak by trochę wystawał ponad i zamknąć “czapeczkami” – nie szczelnie, a tylko położyć na wierzchu
cukinie ułożyć w ceramicznym naczyniu do zapiekania. Przy większej ilości sztuk można na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
piec przez 30 min. w 200ºC.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation