Kuchnia

ciasta

Tartelki z morelami

6 sztuk

ciasto:
1 szklanka i 2 łyżki (185 g) mąki pszennej
4/5 szklanki (90 g) mielonych migdałów
5 łyżek (40 g) cukru pudru
2/3 kostki (130 g) zimnego masła
1 jajko

farsz:
200 g białego kremowego serka
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 jajka
1 szklanka (ok. 100 g) cukru pudru
1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30 proc.

400 g dojrzałych moreli
1-2 łyżeczki masła do natłuszczenia foremek


Morele umyj, osusz, usuń pestki i pokrój owoce w ćwiartki.
Do miski przesiej mąkę, dodaj migdały, cukier i masło w kawałkach. Rozetrzyj palcami, aby konsystencja przypominała mokry piasek, następnie dodaj jajko i szybko wyrób ciasto. Uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Foremki do tartaletek o średnicy 10 cm lekko natłuść. Ciasto podziel na 6 części, rozwałkuj i wyłóż nim foremki. Dna ponakłuwaj widelcem, ciasto wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciężarki lub suchą fasolę. Tak obciążone foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i podpiekaj 8-10 minut, a następnie usuń papier z obciążeniem (nie wyłączaj piekarnika).
Przygotuj farsz: serek wymieszaj z wanilią, jajkiem, cukrem i śmietanką na gładką masę (możesz użyć miksera). Rozdziel ją między podpieczone foremki, rozłóż na wierzchu morele i wstaw tartaletki do piekarnika. Piecz 25-30 minut, w tym czasie masa powinna się ściąć.
Podawaj na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation