Design

Design

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem
składniki:
Ciasto na naleśniki: 2 jaja
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki wody
szczypta soli
Sos beszamelowy: 1 łyżka masła
1 łyżka mąki
3/4 szklanki mleka
sól
gałka muszkatołowa
pieprz
Sos pomidorowy: 1 cebula
100 g koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
oliwa
sól
pieprz
suszona bazylia
Szpinak: 600 g szpinaku mrożonego
sól
pieprz
ser feta. sposób przygotowania:
Cienkie naleśniki smażymy na bardzo małej ilości oleju. Z podanych składników otrzymujemy 10-12 naleśników o średnicy około 20 cm.
Zasmażkę z masła i mąki rozprowadzić zimnym mlekiem i gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje (powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojona cebulę i czosnek. Dusimy przez chwilę. Dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy szpinak. Dusimy przez ok. 10-15 minut. Następnie dodajemy sos beszamelowy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na naleśniki kładziemy szpinak oraz kawałki fety. Zawijamy i układamy w naczyniu. Następnie na naleśniki wylewamy sos pomidorowy i rozsmarowujemy dokładnie, tak by naleśniki były dokładnie pokryte.
Zapiekamy w piekarniku w temp. 200 stopni przez ok. 15 - 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation