Ogród

pod gołym niebem...., ogrod, balkon i kwiaty, calm spaces

Szaszłyki z dipem z melona
Co kupić
2 ząbki czosnku
1 kawałek korzenia imbiru (ok. 15 g)
50 ml sosu sojowego
30 g brązowego cukru trzcinowego
100 ml sherry
1/2 melona miodowego (ok. 500 g)
1/2 bazylii z doniczki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól jodowana
pieprz
500 g polędwicy wieprzowej
patyczki do szaszłyków (z metalu lub drewna)
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 40min
Przygotowanie
Drewniane patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Imbir i czosnek obieramy i drobno siekamy. Zagotowujemy z sosem sojowym, cukrem i sherry, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut aż do uzyskania konsystencji syropu.
Melona obieramy, pozbawiamy nasion, miąższ drobno kroimy. Listki bazylii obrywamy i siekamy. Oba składniki mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.
Z filetów usuwamy ścięgna, mięso kroimy najpierw w poprzek na cienkie plastry, a następnie w paski. Nakłuwamy na (osączone) patyczki, tak aby uzyskać kształt fali. Grillujemy na aluminiowej tacce grillowej przez 8-10 minut z obu stron, smarując od czasu do czasu marynatą z sherry. Podajemy z dipem z melona.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation