Nie można zakończyć żądania
błąd 500

Uuups!
Wystąpił błąd uniemożliwiający wczytanie strony!
Kod błędu alM20(w razie konieczności, przekaż go Administracji)

Wejdź na Stylowi.pl

Formularz kontaktowy:


Kuchnia

Przepisy kulinarne

Drożdżówki z malinami i białą czekoladą | Kwestia Smaku
SKŁADNIKI

25 g świeżych drożdży (lub 7 g dobrych suszonych)
125 ml ciepłego mleka
50 g cukru pudru
mała szczypta soli
300 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)
2 jajka (małe lub średnie)
2 żółtka
50 g miękkiego masła
NADZIENIE:
60 g białej czekolady
40 g obranych migdałów
1 pełna łyżka cukru wanilinowego
około 100 g świeżych malin
Do posmarowania: żółtko z mlekiem
PRZYGOTOWANIE

Składniki na ciasto drożdżowe należy wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Do ciepłego mleka (musi być dobrze ciepłe) wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru pudru, 2 łyżeczki mąki, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży, odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut (na powierzchni ma powstać piana).
Do większej miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru pudru i sól. Następnie wlać rozczyn z drożdży i wymieszać łyżką lub mieszadłem miksera. Następnie dodać jajka i żółtka (trochę żółtka można pozostawić na posmarowanie wierzchu ciasta) i wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta - ręką lub mieszadłem miksera lub końcówkami w kształcie spiralek. Wyrabiać dokładnie ciasto przez około 15 minut, na 5 minut przed końcem dodać miękkie masło i dalej wyrabiać. Na koniec ciasto nie powinno kleić się do palców. Ciasto zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny (można trochę dłużej jeśli tak nam pasuje). Wyrośnięte ciasto zwiększy swoją objętość około trzykrotnie. W tym momencie ciasto można wstawić do lodówki jeśli np. nie mamy czasu na pieczenie w danym momencie.
Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na placek o średnicy około 30 cm. Placek posypać cukrem wanilinowym, startą czekoladą i startymi migdałami. Maliny rozdrobnić w palcach i ułożyć na wierzchu zachowując minimum 1/2 cm odstępy (maliny nie mogą być stłoczone). Zwinąć ciasto w rulon, pokroić na poprzeczne 2,5 cm plastry, ułożyć je w tortownicy uprzednio posmarowanej masłem, rozcięciem do góry. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Posmarować wierzch ciasta żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i wstawić tortownicę do piekarnika. Piec przez 22 minuty. Wyjąć z piekarnika, udekorować świeżymi malinami i posypać cukrem pudrem.
PROPOZYCJA PODANIA

Cukier puder, świeże maliny do dekoracji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation