Kuchnia

PRZEPISY

Tempura z kurczaka

składniki:
- 3 duże filety z kurczaka ( piersi lub wyluzowane udka)
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- pół szklanki mąki pszennej
- lodowata, mineralna woda
- pół butelki neutralnego w smaku oleju

na podstawie opisu p. Agnieszki Kręglickiej:

Mięso pokroić na cienkie paski, ok. 1 cm. Olej rozgrzać (najlepiej do ok. 175 st), można to sprawdzić przy pomocy termometru lub wrzucić kawałeczek mięsa do garnka, jeśli szybko odskoczy od dna - temperatura jest właściwa. Szybko wymieszać składniki ciasta. Mogą w nim zostać grudki. Powinno mieć konsystencję śmietany. Gęstość sprawdzamy, smażąc pierwszy kawałek. Jeżeli ciasto spływa, trzeba dodać trochę mąki, jeśli jest za gęste, rozrzedzić wodą. Maczać pojedynczo kawałki i szczypcami wkładać do gorącego oleju. Ciasto nie powinno długo stać - lepiej dorabiać je na bieżąco. Krótko smażyć bez rumienienia i wykładać na rozłożone arkusze ręczników papierowych, od razu podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation