Kuchnia

przetwory

Jak zrobić Kahlua? - porady Tipy.pl

Kahlua to meksykański likier kawowy o specyficznym, słodkim smaku. To niezastąpiony dodatek do drinków i deserów, kahlua można w bardzo prosty (i tani!) sposób zrobić w domu.

* (proporcje na 1,5 litra likieru)
* 6 szklanek zaparzonej kawy (najlepiej Arabica)
* 450g brązowego cukru
* 3 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
* ½ litra wódki

Zaparz 6 szklanek kawy, najlepiej Arabica. Jeśli używasz kawy mielonej, odcedź fusy.
2
Gdy kawa jest jeszcze ciepła, wsyp do niej brązowy cukier. Mieszaj, dopóki całkowicie się nie rozpuści. Pozostaw kawę do ostygnięcia.
3
Gdy kawa wystygnie, wlej do niej ekstrakt waniliowy i wódkę. Wymieszaj całość.
4
Kahlua podawaj z lodem lub wykorzystaj jako składnik takich drinków jak np. White Russian, czy Black Russian.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation