Kuchnia

Pieczywo

Chleb bez mąki - chleb zmieniający życie - Madame Edith
135 g szklanka ziaren słonecznika (ok. 1 szklanki)
90 g ziaren siemienia lnianego (ok. 1/2 szklanki)
65 g migdałów / orzechów laskowych lub miks tych dwóch (ok. 1/2 szklanki)
145 g certyfikowanych, bezglutenowych płatków owsianych (ok. 1,5 szklanki)
4 płaskie łyżki sproszkowanej babki płesznik*
garść orzechów włoskich
garść ziaren dyni
1 łyżeczka drobno mielonej morskiej soli
1 łyżka syropu klonowego (można zastąpić miodem)
3 łyżki roztopionego klarowanego masła (można użyć tłuszcz kokosowy)
350 ml wody
Suche składniki mieszamy.W osobnym naczyniu mieszamy wodę, roztopione masło klarowane oraz syrop klonowy. Wlewamy do nasion, mieszamy.
Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy masę, ubijamy bochenek i zostawiamy na całą noc (co najmniej 2 godz).Potem pieczemy w temperaturze 160 stopni C (z termoobiegiem) lub 180 stopni C (bez tej funkcji) przez 20 minut. Następnie wyciągamy chleb z formy i pieczemy kolejne 40 minut ułożony na kratce.
Po wyciągnięciu chleb musi całkowicie ostygnąć, inaczej będzie się bardzo kruszył podczas krojenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation