Kuchnia

Smakowitości

Spaghetti z sosem gorgonzola, kurczakiem i chorizo - Moje Bistro - Blog Kulinarny

Składniki

120-140 g makaronu spaghetti
180 g piersi z kurczaka
1/2 białej cebuli
2 ząbki czosnku
3 duże pieczarki
3 łyżki białego wina (można pominąć)
100 ml śmietanki płynnej, słodkiej 18%
60 g sera gorgonzola
50 g chorizo (można zastąpić salami)
garść orzechów włoskich
1 żółtko
świeże oregano (garść)
sól, pieprz
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
olej

Przygotowanie

Spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (zostaw 1/4 szklanki wody z gotowania). Kurczaka pokrój w cienkie paski, oprósz dwiema szczyptami soli i odrobiną pieprzu. Cebulę pokrój na krążki, a pieczarki w plasterki. Podsmaż cebulę na łyżce oleju przez ok 2 minuty, odsuń na bok patelni i dodaj kurczaka, podsmaż do zrumienienia. Dodaj pieczarki i czosnek starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę, dopraw 1 szczyptą soli, podsmaż jeszcze chwilę. Dolej 3 łyżki wina i poczekaj do odparowania. Całość zalej śmietanką i zagotuj. Dodaj pokruszony ser, poczekaj aż się rozpuści. Chorizo podpraż na suchej patelni, odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym i pokrój w paseczki. Na tej samej patelni podpraż orzechy i posiekaj. Na patelnię z mięsem dodaj część orzechów, chorizo i ugotowany makaron. Wszystko wymieszaj, dopraw 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i posiekanym oregano. Zdejmij z ognia, dodaj 1 żółtko, wymieszaj, odstaw na chwilę zanim przełożysz na talerze. Jeśli sos jest zbyt gęsty podlej odrobiną wody z gotowania makaronu. Podawaj z resztą podprażonego chorizo, orzechami i serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation