Kuchnia

ciasta

Bezglutenowa tarta z jabłkami

Składniki
ciasto:

120 g mąki ziemniaczanej

130 g mąki kukurydzianej

50 g cukru pudru

150 g zimnego masła

ok. 1/2 szkl. zimnej wody

szczypta soli

nadzienie:

5-6 jabłek

2 łyżki cukru

1 jajko

250-300 gram kefiru Krasnystaw

1 łyżeczka przyprawy piernikowej

1. Mieszamy w misce obie mąki z cukrem pudrem i szczyptą soli.

2. Wlewamy wodę i dodajemy posiekane masło - szybko zagniatamy ciasto i odstawiamy na 1 h do lodówki.

3. Wyklejamy ciastem formę do tarty, nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 7-10 min.

4. W tym czasie obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plasterki.

5. Do kefiru dodajemy cukier, jajko i przyprawę do piernika - mieszamy.

6. Na podpieczonej tarcie układamy jabłka, zalewamy kefirem i wstawiamy do piekarnika na ok 30 min. aż do zarumienienia.

Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation