Kuchnia

smakowitosci

SERNIK NA ZIMNO Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH LUB JOGURTACH z porzeczką

SKŁADNIKI NA SERNIK NA ZIMNO:

1 kg serka homogenizowanego waniliowego lub jogurtu waniliowego (gęstego)
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
200 g owoców (u mnie czarna porzeczka)

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:

300 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
1/4 gorącej wody
2 łyżeczki zmiksowanych owoców (u mnie porzeczki)

DODATKOWO:

owoce do dekoracji
biszkopty okrągłe

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek lub jogurty przekładamy do dużej miski i dodajemy przesiany cukier puder. Następnie miksując masę wlewamy powoli ostudzoną żelatynę. Owoce (u mnie czarna porzeczka) miksujemy blenderem i odkładamy 2 łyżeczki do warstwy śmietankowej. Resztę miksujemy z masą serową.
Na dno tortownicy o śr. 24 cm wykładamy biszkopty i przelewamy powoli masę serową. Wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godz do stężenia.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę, cały czas miksując. Na koniec masę łączymy z wcześniej odłożonymi 2 łyżeczkami zmiksowanych owoców. Wykładamy na wierzch sernika i układamy na wierzchu owoce. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation